Boot after powerfail

Discussion in 'UDOO BOLT' started by jorgy, May 3, 2020.

  1. jorgy

    jorgy UDOOer

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    21
    Likes Received:
    4
    Hello,
    I'm looking to turn my Udoo Bolt into a NAS and I was wondering if the 1.06RC or 1.07 BIOS updates have fixed the issue where the Bolt doesn't come back on a power outage. When the power goes out, I have to manually hit the power button in order for it to come back on, and this is definitely a deal breaker for turning it into a NAS. If someone has updated their BIOS could verify that this has been fixed, that would be great.
    Thank you,
    jorgy
     
  2. waltervl

    waltervl UDOOer

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    2,306
    Likes Received:
    578
    From the BIOS History (1.08 is the latest released) it looks like the issue was already fixed in 1.06:
    - added always ON Power Failure Resume Type;

    Why not just update and look (I have no Bolt)?

    Code:
    1.08  [2020-04-23]
    - Label change
    - Changed default setup for Fan Thermal management
    - Corrected bug in temperature hysteresis (Was managed in tenth of grades)
    
    1.07.1  [2020-03-19]
    - Solved issue "board hang during boot from G3 state"
    - Added setup option to enable/disable 3 wire fan enhanched RPM measurement (Disabled by default)
    - Firmware 021
    
    1.06  [2020-01-20]
    - first official BIOS;
    - added always ON Power Failure Resume Type;
    - Realtek UEFI driver / PXE boot support added;
    - first MEC complete versions;
      - HWM (FAN/temperature/voltages);
      - port80 serial redirection;
      - completely tested MailBox mechanism.
      - enhanced setup and init;
    - known issues:
      - Linux video driver can hang after several Suspend to RAM/resume repeated
        operations (usually 25);
      - some nVME devices sporadically can cause boot hanging
     
  3. jorgy

    jorgy UDOOer

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    21
    Likes Received:
    4
  4. jorgy

    jorgy UDOOer

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    21
    Likes Received:
    4
    I updated my Bolt to 1.08 and can verify that it is NOT fixed with respect to turning back on after a power cut. It is running CentOS 8.1.1911, though that shouldn't matter, as this is a BIOS issue.
     
  5. waltervl

    waltervl UDOOer

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    2,306
    Likes Received:
    578
    Did you modify the power resume type in Bios?
     
    jorgy likes this.
  6. waltervl

    waltervl UDOOer

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    2,306
    Likes Received:
    578
    I meant the power failure resume type....
     
  7. jorgy

    jorgy UDOOer

    Joined:
    Sep 15, 2017
    Messages:
    21
    Likes Received:
    4
    Bingo! Thanks Waltervl, that was the trick. My Bolt now resumes properly after a power outage just as needed. Thanks again!
     
    waltervl likes this.
  8. rdslw

    rdslw UDOOer

    Joined:
    Apr 5, 2014
    Messages:
    38
    Likes Received:
    16
    Guys,

    can you post what are new defaults for fan control in 1.08 Bios?

    I would appreciate all fan settings (ac0/ac1 and others on fan control screen)
     
  9. waltervl

    waltervl UDOOer

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    2,306
    Likes Received:
    578
    Next time please ask your question in a new topic or a fan related topic as your question is completely off topic. But to answer it: look here https://www.udoo.org/docs-bolt/BIOS_UEFI_and_Tools/Fan_Settings.html
     
    rdslw likes this.

Share This Page