[solved] udoo ultra restarts on high GPU usage

Discussion in 'UDOO X86' started by eth, Apr 21, 2018.

  1. eth

    eth New Member

    Joined:
    Apr 21, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    1
    I've installed Windows 10 and using OBS Studio to stream video from my USB HDMI Capture card to Youtube.

    The image is 1920x1080 and OBS Studio uses the onboard GPU to transcode the video in to the youtube format.

    I've noticed, that if I do some GPU intensive tasks (like resize the video canvas), udoo just restarts itself.

    When I set "IGD Turbo" to OFF in bios (the default is AUTO), everything works, but video rendering is very slow.

    So, I suspect it's either a overheating issue (however, the CPU temperature is normal - 60-70C), or a power issue (however, I'm using a 5A 12V adapter, so this shouldn't be the case).

    Any ideas?

    Thank you!
     
  2. ccs_hello

    ccs_hello UDOOer

    Joined:
    Apr 15, 2017
    Messages:
    413
    Likes Received:
    157
    12V 5A Power Adapter's DC side cable should be as thick as possible.
    Also, some inferior P.S. (such as the type designed for LED light strip or the cheapest) often cut corners on output side filtering capacitor.
    (Unrelated to UDOO), one of my miniPC has such problem and is easily fixed by adding a 2200uF 25V cap closest to the PC.
     
    eth likes this.
  3. eth

    eth New Member

    Joined:
    Apr 21, 2018
    Messages:
    11
    Likes Received:
    1
    Thank you for your input. Turns out that problem was with my power cable.
    Sending 12 volts over a 15 meters cable was not a very smart idea on my side.
    I connected the power supply directly to udoo and everything works.
     
    waltervl likes this.

Share This Page