UDOO camera [Official Discussion]

Discussion in 'Accessories' started by andcmp, Nov 13, 2013.

  1. andcmp

    andcmp New Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    161
    Likes Received:
    0
    Hi all,

    UDOO camera module will be available soon (December) and it will be a 5MP Autofocus Camera which delivers 1080p HD video recording @30fps (QSXGA also supported @15fps).



    Here’s the main features:
    • - Auto focus control (AFC) with embedded AF VCM driver
      - Image transfer rate:
      - VGA (320×480) @120fps
      - VGA (640×480) @90fps
      - 720p @60fps
      - 1280×960 @45fps
      - 1080p @30fps
      - QSXGA (2592×1944) @15fps
      - Sensitivity: 600mV/lux-sec
      - Video capture in Full Field of View (FOV): double sensitivity,improved signal-to.noise ratio (SNR)
      - Post-binning re-sampling filter for sharper, crisper contours and colours
      - Internal anti-shaking engine

    Video sample http://www.youtube.com/watch?v=Xy63166gGcE

    More info at the http://shop.udoo.org/other/accessories/autofocus-camera-5-0.html
     

    Attached Files:

  2. -TB-

    -TB- New Member

    Joined:
    Oct 31, 2013
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Will we be able to pre-order?
     
  3. andcmp

    andcmp New Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    161
    Likes Received:
    0
    No, I'm sorry, for this one you have to wait until it will be available on our shop. ;)
     
  4. DracoLlasa

    DracoLlasa UDOOer

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    419
    Likes Received:
    3
    i would just like to recommend for the future to look at the NoIR (no IR Filter) option that RPi did with theirs.
    i have one from them and its really cool for lots of projects. just something to think about :)
     
  5. fireblade

    fireblade UDOOer

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    is/will there be a way of attaching 2 (or more?) cameras at the same time, as i believe at least the CPU on the Quad version is capable of this
     
  6. Lifeboat_Jim

    Lifeboat_Jim New Member

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    399
    Likes Received:
    1
    theoretically yes, practically difficult. Only one camera's worth of physical connection is present by the look of it.
     
  7. fireblade

    fireblade UDOOer

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    16
    Likes Received:
    1
    on further examination it unfortunately looks that way, with CSI_D2_DN, CSI_D2_DP, CSI_D3_DN, CSI_D3_DP not connected to anything (sheet 12 of http://udoo.org/download/files/schemati ... matics.pdf), that is unless the quad version has a different schematic or can somehow get cameras to only use a single data channel
     
  8. Lifeboat_Jim

    Lifeboat_Jim New Member

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    399
    Likes Received:
    1
    Nope, 2 of the 4 lanes used for the 1st camera via the boards connector. Same for both boards.
     
  9. -TB-

    -TB- New Member

    Joined:
    Oct 31, 2013
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Any word on when this is going to be available now?
     
  10. theb0rg

    theb0rg New Member

    Joined:
    Nov 3, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    December has passed.
     
  11. delba

    delba Administrator Staff Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    1,063
    Likes Received:
    9
    Camera and LCDs will be available in our shop within the next week.
     
  12. Shack

    Shack New Member

    Joined:
    Dec 26, 2013
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Hey guys, Im having trouble using the camera in Linaro Ubuntu, shouldnt it be plug and play? :)
     
  13. francescomm

    francescomm Member

    Joined:
    Dec 14, 2013
    Messages:
    80
    Likes Received:
    4
    Cheese seems not to see it, so I too was thinking it was not working, but..

    Installed VLC:
    Code:
    sudo apt-get install vlc
    And then connected to the webcam:
    Code:
    vlc v4l2:///dev/video0
    and a window popped up with my living room live!



    PS: note that in "v4l2" the 3rd character is an "L" not a number one. That's "V4L2" but lowercase.
     
  14. nickbit

    nickbit New Member

    Joined:
    Jan 30, 2014
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Hi guys!
    The camera works perfectly with Ubuntu but not in Android (UDOO dual).
    When i open the Camera application Android says: "Unfortunately, Camera has stopped". Any tips?

    Thx!
     
  15. LDighera

    LDighera UDOOer

    Joined:
    Jan 13, 2014
    Messages:
    197
    Likes Received:
    32
    Hello,

    The 5MP camera arrived from Italy, and Managed to get the ribbon cable plugged into it. However, I'm experiencing some difficulty in getting the camera ribbon cable plugged into the connector on the Udoo quad board.

    Any advice on how to insert the camera ribbon cable into the connector on the Udoo Quad board will be appreciated.

    ADVthanksANCE
    Larry
     
  16. dantavious

    dantavious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    I am having the same problem.
     
  17. nickbit

    nickbit New Member

    Joined:
    Jan 30, 2014
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Hi! The flat cable must be put to camera with the blue side above. The same cable must be put parallel to UDOO board by putting the blue side at the left side (looking the board with ethernet connector down).
     
  18. LDighera

    LDighera UDOOer

    Joined:
    Jan 13, 2014
    Messages:
    197
    Likes Received:
    32
    Thank you very much for your kind response to my inquiry.

    I did manage to get the ribbon cable inserted into the connector on the camera without too much difficulty. However, getting the cable securely inserted into the ribbon connector on the Udoo board isn't working for me.

    I did manage once to get the cable somewhat loosly inserted into the Udoo board connector with the cable perpendicular to the Udoo board/extending upward from the top of the Udoo board. I flipped the brown retainer up, inserted the cable with blue-side toward the brown retainer, and latched the retainer down, but the connection was very loose.

    I think a couple of photographs from the Udoo team might be helpful here. :D

    Best regards,
    Larry
     
  19. LDighera

    LDighera UDOOer

    Joined:
    Jan 13, 2014
    Messages:
    197
    Likes Received:
    32
    I believe I've got the ribbon cable correctly inserted into the connector on the camera:


    However, getting the ribbon cable inserted into the camera connector on the Udoo Quad board is a bit of an issue. I'm unsure exactly where to insert it, and when I am (after a struggle) able to manage to insert it beyond the brown retainer bar in this photograph, it is not held tightly enough to make good contact.


    So, I'm not sure I'm inserting it in the right place, or if the connector is faulty.

    Please post your suggestions and experience with this issue.

    ADVthanksANCE

    Larry
     

    Attached Files:

  20. delba

    delba Administrator Staff Member

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    1,063
    Likes Received:
    9
    I guess the following pictures explain better than any words ;)
     

    Attached Files:

Share This Page