windows 10 insider preview - 100%cpu?

Discussion in 'UDOO X86' started by drc85, Jan 8, 2018.

Tags:
  1. drc85

    drc85 Member

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    45
    Likes Received:
    2
    hi i installed windows 10 insider preview today... its working really nice but i found out when looking at the taskmanager the idle process is taking up to 100% cpu when doing nothing...

    i installed no software yet just windows...
    can anybody tell me whats wrong? the heat sink is very hot already i dont want to test any furthter with no fan... thx
     
  2. Robert Pearson

    Robert Pearson Member

    Joined:
    Apr 15, 2017
    Messages:
    36
    Likes Received:
    15
    Look at the specific tasks. Windows search / indexing will chew up a lot of CPU...
     
    drc85 likes this.
  3. ccs_hello

    ccs_hello UDOOer

    Joined:
    Apr 15, 2017
    Messages:
    529
    Likes Received:
    193
    This means the computer is not doing anything.
    The lowest task priority is "idling" which is what the CPU is doing. I.e., CPU does not go to sleep but useless no-op loop.
    (Unlike hybrid vehicle, when stopped at red light, indeed everything is off.)
     
    drc85 likes this.
  4. drc85

    drc85 Member

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    45
    Likes Received:
    2
    thx i found out yesterday also :D
    i missundrestood the idle task inside of the taskmanager...

    but still cpu is high like this...
    https://imgur.com/a/SnQ1g (this is not my picture..)
    i tried to find out what process is causing it... i cant really say because it always a diffrent taks wich causes the high cpu... sometimes it is onedrive , sometime skype , sometimes the serarchui which goes very high in cpu usage...
    it looks like most of them are windows tasks wich causing the high cpu useage...

    i also just noticed it only shows 1,60ghz??? shouldnt it be 2,56 or somehting on the ultra?

    two more question:
    want to add a button, can i just add a button like on a normal motherboard on the front panel?
    is there a way to add some kind of extern (or intern?) ram to it? ...
    thanks
     
  5. drc85

    drc85 Member

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    45
    Likes Received:
    2
    can i turn windows search service off? what exactly is it for? i dont think i need it on this system if it is what i think...
     
  6. ccs_hello

    ccs_hello UDOOer

    Joined:
    Apr 15, 2017
    Messages:
    529
    Likes Received:
    193
    Windows is fat.
    To avoid that, stay away from MS altogether.
     
    drc85 likes this.
  7. drc85

    drc85 Member

    Joined:
    Dec 30, 2017
    Messages:
    45
    Likes Received:
    2
    i know but i like the easy use of it ... remote desktop and network is easy compared to linux...
    i got everythign working i deleted all services and programms i didnt need... no autostarts just kodi...

    but why dont kodi work over cec?? isnt it supposed to work?
     

Share This Page